Здравей,

  Аз съм Евгени и съм фотограф, но щом си тук, това вече го знаеш 🙂

  Живея и работя в София. Специализирам в областта на портрета, интериора и продуктовата фотография. В работата си се опитвам да не подражавам. Старая се да бъда верен на собствената си естетика и усет към детайла.

  Откакто се помня, у дома винаги е имало фотоалбуми на художници, скулптори и фотографи. Може би това е и една от основните причини да избера да уча в Художествена гимназия – там се чувствах като у дома си. Завърших специалност „Живопис“.

  Започнах да се интересувам повече от фотография, след като започнах да работя във фотостудио и най-важното – да снимам повече.

  За разлика от живописта и графиката, при които артиста изважда на показ вътрешния си свят, фотографията има нужда от реалния свят. Без взаимодействието между светлината и натурата, не би могло да има фотографско изображение. Въпреки това „ограничение“ бях очарован да открия, че в зависимост от собствените си идеи и възможности, можеш да постигнеш много различен от очакваното резултат. Има нещо много предизвикателно в творчески аспект, да успееш да създадеш образ, благодарение на светлината, който едновременно да показва заснетия обект и в същото време да демонстрира собствения ти светоглед.

  Година по късно вече учех специалност „Фотография“ в НАТФИЗ. Историята на фотографията, която беше част от курса ни на обучение, ходенето по изложби и ненаситното гледане на фотоалбуми бяха прозорците, през които гледах света тогава. Участвах в много фотографски конкурси. Спечелих някои от тях.

  През втората половина от студентските си години, работих в рекламна агенция за да изуча и дигиталната страна на изображението.

  След завършването си, няколко години работих като студиен фотограф за израелската дизайнерка Орна Лало, като част от дизайн отдела. Там научих какво е да работиш в екип и да търсиш професионални резултати в резонанс с идентичността на моден бранд.

  В студио, един фотограф би могъл да работи уверено и спокойно. В позната среда. На разположение са подходящи инструменти за оптимален рисунък на светлината. Което разбира се е чудесно, с оглед на качеството на крайния резултат. Ако работи само в студио обаче, фотографът би могъл да стане „твърде“ спокоен и самоуверен в подхода си към работата. Затова реших, че ако искам да науча още нещо ново, трябва да изляза от тази комфортна среда.

  С мой приятел създадохме фотографския тандем за сватбена фотография StudioMate. Сватбената фотография е жанр, в който всевъзможните динамични условия изискват силно репортажен подход и умения от фотографа, като в същото време има завишени изисквания към естетиката на крайният продукт.

  Друга област, в която съм фокусирал фотографската си дейност е интериорната фотография. Имам силно пристрастие към архитектурата – въздейства ми емоционално. Един интериор би могъл да говори много, както за личността на интериорния дизайнер и естетиката, която изповядва, така и за стопаните на дома. Ролята на интериорния фотограф е да покаже тази връзка по най-добрия възможен начин.

  Беше интересно да ръководя и курсове по Фотография. За мен беше забавно и различно преживяване.

  Може би най-ценното на фотографската професия са многото и различни хора, с които те среща. Едно пътуване по пътя на живота, след което остават следи – фотографски следи.

  Ако след толкова много редове все още си тук, бих искал да ти благодаря за вниманието!

  Ще се видим – някъде по пътя!

 

Евгени